Kako se pripraviti na predstavitev, če si nikakor ne moreš zapomniti zapisanega govora?

Palača spomina, kjer vsak del sobe povežeš z določenim delom besedila, ki si ga želiš zapomniti

Odgovor na to vprašanje najdeva pri Starih Grkih.

Kaj praviš na to, da so eno izmed najučinkovitejših metod za izboljšanje spomina odkrili že pred našim štetjem? 😲 Neverjetno, kajneda?

Za to so zaslužni Stari Grki, ki so odkrili palačo spomina.

Metoda lokusov ali palača spomina 🏰 je strategija za izboljšanje spomina, ki uporablja vizualizacije znanih prostorskih okolij. Ta metoda je pogosto uporabljena metoda za pomnjenje govorov in seznamov, pri katerih je pomemben vrstni red.

No, pa sestaviva najino palačo spomina, in poglejva če resnično deluje.

In ne, ni se ti treba nikamor odpraviti, le z glavo bodi pri stvari. 🙇

Ustvari si miselno popotovanje po dobro znanem prostoru (npr. po tvoji hiši ali stanovanju). Tako je, tvojih prvih par lokacij (lokusov) lahko: postelja, miza v tvoji sobi, hodnik, kuhinja, dnevna soba. Te lokacije predstavljajo tvojo palačo spomina, skozi katero boš vedno hodil po isti poti.

No, pa začniva z učenjem. 🎬

Vzemi list z besedilom, katerega si moraš zapomniti in ga razdeli na toliko delov, kolikor imaš lokacij v svoji palači. V najinem primeru bova besedilo razdelila na 5 delov in vsak del umestila v eno lokacijo. Tako bova uvod v tvojo predstavitev postavila na tvojo posteljo v sobi. Tam boš razmišljal le o uvodu. Na mizo bova postavila drug del in tako razporedila tudi vse ostale dele.

Kaj pa zdaj?

Pojdiva na popotovanje. Ključno je, da popotovanje po svoji palači opraviš čimvečkrat, saj si boš tako najhitreje zapomnil svojo predstavitev. Ob vsakem ponovnem popotovanju skozi palačo spominov bi se moral spomniti vseh delov besedila tvoje predstavitve.

Previous article Next article